Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mik lehetnek a potencia probléma okai?

Mik lehetnek a potencia probléma okai?

A potencia probléma, merevedési zavar, vagy más néven az erektilis diszfunkció (ED) egy multidimenzionális, gyakran felmerülő probléma férfiaknál, mely szorosan kapcsolódik az életkorhoz, egészségi és érzelmi állapotokhoz. Jelentősen rontja az egyén életminőségét, ha nem elégedett a szexuális teljesítményével és ezt még tovább súlyosbíthatják a kudarcok miatt érzett szorongás.

Lássuk először a férfi nemi szervek anatómiáját!

 

A férfi nemi szervek egészsége elengedhetetlen a szexuális működéshez. Részei a herezacskó, és a benne található két here és mellékhere, az ondóvezeték és az ondóhólyag, a prosztata és a hímvessző.

A herezacskóban található két herében zajlik a spermiumok (hívimvarsejtek) kialakulása, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődése. A mellékherék fő funkciója az érett hívmivarsejtek raktározásának biztosítása.

Az ondóvezetéken keresztül - mely az ondóhólyagon és a prosztatán halad át és a húgycsőbe nyílik - jutnak a spermiumok a külvilágba az orgazmus érzésével egybekötve a magömlés (ejakuláció) során. A spermát (ondót) a spermiumokon kívül az ondóhólyag és a prosztata váladékai is alkotják, melyek olyan összetevőket tartalmaznak amik védik, táplálják és segítik a spermiumok mozgását.

A pénisz (hímvessző) három henger alakú, merevedésre képes (erektilis) részből áll, melyek a barlangos testek és a szivacsos test. A barlangos testek játszák a legfőbb szerepet a merevedés kialakulásakor. A szivacsos testen keresztül vezet a húgycső.

 

 

Mik az erekció kiváltásának legfontosabb tényezői?

A pénisz barlangos testjei nyugalmi állapotban kevés vért tartalmaznak, a vért befelé vezető erek szűk keresztmetszetűek, mert az erek simaizmai összehúzódott állapotban vannak. Ez a folyamat több szinten is szabályozott a testben, számos molekula részvételével kialakuló élettani láncreakció, melyben legfőképpen a nitrogén-monoxid (NO) játszik nagy szerepet.

Az erekció akkor következik be, amikor valamilyen szexuális stimuláció hatására az idegsejtekből és az erek hámsejtjeiből NO (nitrogén-monoxid) molekula szabadul fel, mely két jelátviteli útvonal aktiválásán keresztül relaxálja az erek simaizmait. Mindehhez elengedhetetlen a vér megfelelő tesztoszteron szintje, mely hozzájárul a libidó fenntartásához és szabályozza a NO termelő enzimet is (eNOS). Kitágult erek következtében a vér szabad utat kap és megtölti a pénisz barlangos testjeit, így erekció jön létre. A barlangos testek növekedésekor csökken a vér vénás visszaáramlása, ezáltal fenntartottá válik az erekció.

 

Te is kipróbálnál egy biztonságos és hatékony módszert? Válaszd az ERENOX® kapszulát férfiaknak, mely 7 összetevője egymás hatását kiegészítve hozzájárulnak a normál és fokozott szexuális teljesítmény fenntartásához! Természetes növényi kivonatok, ásványi anyagok és E-vitamin ideális kombinációja.

Hogy milyen hatást várhatsz tőle?

 • Serkenti a libidót

 • Elősegíti a termékenységet

 • Hozzájárul az erekció kialakulásához

 • Növeli a sperma mennyiségét

 • Támogatja a prosztata normál működését

 • Hozzájárul a normál tesztoszteron szinthez

 

Mikor beszélünk merevedési zavarról?

 

Ha ennek az előbb leírt összetett folyamatnak bármelyik útvonala nem jól működik, ennek következtében az erekció legalább 3 hónapja rendszeresen vagy visszatérően nem kellő mértékű, nem tart kellő ideig (például a magömlés előtt megszűnik) vagy nem jön létre, ezáltal a közösülést lehetetlenné teszi, merevedési zavarról beszélhetünk. Mivel a megfelelő merevedéshez szükséges bonyolult idegi, érrendszeri és pszichés (lelki) folyamatok is hozzájárulnak, a merevedési zavar vagy erektilis diszfunkció (ED) a leggyakrabban előforduló szexuális működési zavar. Epidemiológiai (nagy létszámú csoportos vizsgálatok) tanulmányok alapján 40 éves kor felett a férfiak 52%-a tapasztalt már enyhe vagy közepesen súlyos erektilis diszfunkciót.

A táblázat segítségével valószínűsíthető, hogy pszichés (lelki) vagy szervi eredetű a merevedési zavar!

 

Pszichés eredetű Szervi eredetű
Hirtelen lép fel Fokozatosan lép fel
Szituáció függő Nem szituáció függő

Nehéz fenntartani

Idővel rosszabbodik 
Normál éjjeli erekció Fekvő pozícióban romlik

 

 

Mi okozhatja a problémát?

A fent tényezőkhöz hozzájárul, hogy a NO molekula élettanilag rövid ideig hat és a szervezetünkben lévő káros szabadgyökök jelenlétében csökken a hatékonysága. Az merevedési zavart csökkent spontaneitás, csökkent erősség és csökkent tartósság jellemzi. Hátterében testi betegség, lelki eredetű zavar és a kettő kombinációja is állhat. Mivel számos okra vezethető vissza, ezért bármely életkorban előfordulhat. A stresszes életmód, egészségtelen táplálkozás és a dohányzás negatívan hatnak a potenciára és káros szabadgyököket idéznek elő a szervezetben. 

Fiatalabb korban leginkább a kimerültség és a mentális stressz, valamint a tápanyaghiányra visszavezethető alacsonyabb tesztoszteron szint lehetnek a vezető okok.  A vér tesztoszteron szintje befolyásolja a libidót és a potenciát. 

Idősebb korban főként  érrendszeri vagy az erek állapotát negatívan befolyásoló megbetegedések miatt alakulhat ki, ezáltal romlik a vérellátás. Az életkor előrehaladtával az élettani működések hanyatlásával természetes folyamatnak mondható. Ritkább esetekben  az idegsejtek közötti kapcsolat hibájára vezethető vissza, mely mögött súlyosabb betegség is állhat, mint például a Parkinson-kór vagy a gerincvelőt érintő betegségek, sérülések, mely a hímvessző beidegzését érinti.

Főbb okok lehetnek:

 • Stressz, új partner esetén megfelelési vágy
 • Esszenciális tápanyagok hiánya (főleg cink, szelén és E-vitamin), mely csökkenti a tesztoszteron szintet és a libidót, továbbá rossz hatással van az ekeció kialakulására és fenntartására
 • Túlzott alkohol fogyasztás, mely májkárosodást okozhat
 • A dohányzás, mely károsítja az érfalat és szabadgyököket idéz elő a szervezetben
 • Egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód
 • Depresszió és szorongás
 • Betegségek pl.: szív- és érrendszeri betegségek

Napjainkban bebizonyították, hogy idősebb korban 80%-ban testi (főként hormonális, érrendszeri) és nem pszichés eredetű okokra vezethető vissza a merevedési zavar. A erekciós zavar súlyosságát egy kérdőívvel teszik mérhetővé (IIEF-5), melyet a páciens tölt ki. Ez alapján a probléma öt fokozatát lehet megkülönböztetni. Idősebb korban a merevedési zavar akár cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegség előjele is lehet! Érdemes konzultálni szakemberrel!

Tesztelnéd magad? Töltsd ki űrlapunkankat és szakértőink 24 órán belül válaszolnak!

Érdekel, hogy milyen hatóanyagok segíthetnek? Olvass tovább itt!