Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Kismamák is szedhetnek kollagént a várandóság alatt?

Kismamák is szedhetnek kollagént a várandóság alatt?

Halványíthatja a striákat, fiatalíthatja a bőrt, erősítheti a hajat és gyorsíthatja a sebgyógyulást? Erre bizony szüksége lenne sok kismamának és szoptató anyának! A kedvező hatások a megfelelő kollagénpótláshoz köthetők. A várandósság és a szoptatás időszaka azonban számos szempontból extra odafigyelést igényel, és felmerül a kérdés, hogy a gyermeket váró és a szoptató anyák is szedhetnek-e kollagént. A válasz: igen; és a következőkben bemutatjuk a kollagénpótlással kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

Miért annyira fontos a kollagén?

A kollagén az emberi szervezet egyik fő fehérjéje. A bőr, az ízületek és az ízületi szalagok felépítése elképzelhetetlen kollagén nélkül. Aki a bőre ráncosodását, öregedését szeretné kivédeni, vagy az igénybe vett bőrét szeretné regenerálni, annak érdemes megfelelő mennyiségű és minőségű kollagént fogyasztania. Emellett, a sebgyógyulás is fehérjét és kollagént igényel; azaz sebek és hegek esetén is gondolni kellene a bevitelére (1-8)!

Kollagénpótlás – okosan

Kollagén és kollagén között különbség van!

Eddig mintegy 29 különféle kollagént azonosítottak, és azok közül öt típus (I-V. típusok) kiemelten fontos. A különféle típusú kollagének más-más szövetekben és szervekben találhatók meg a szervezetben, és a funkciójuk is eltérő (1,2).

Jó tudni, hogy az emberi szervezetben…

-          valamennyi kollagén közül az I-es típusú kollagén fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

-          az összes kollagén 90 %-a I-es típusú kollagén (1).

Amennyiben a bőrünk egészségről, épségéről és szépségéről szeretnénk gondoskodni, a kollagén I-es típusára esik a választás (1,2).

Kollagénpótlás a gyermekvárás időszakában

Nem csak életkor előrehaladása és egyes rossz szokások (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott napozás) dolgoznak a szervezetben a kollagénnel szemben, de az élet örömteli velejárói, így a várandósság is csökkenthetik a szervezet kollagén-szintjét (3-5, 8). Vagyis, a gyermekvárás időszakában és a szoptatás időszakában fokozott az anya kollagénszükséglete.

Tudta, hogy a várandósság második és harmadik trimeszterében és a szoptatás alatt legalább 50 %-kal megnő az anya fehérjeszükséglete? Mindez érthető, hiszen fedezni kell a magzat növekedése és a tejelválasztás jelentette fokozott fehérjeigényt (8).

Nem árt felkészülni a szülésre!

Akinél a vérszérumban a fehérjeszint alacsony, annál a szülést követően gyakoribbak lehetnek a komplikációk. Ráadásul, a hüvelyi szülés vagy a császármetszés során keletkezett sebek gyógyulása is fehérjét igényel (1,2,8).

Fehérjére, kollagénre tehát szükség van!

Sok (leendő) anya számára mégis kihívásnak tűnik annyi fehérje fogyasztása, amennyire szüksége lenne (8). Ilyen esetekben megoldást kínálhat a kollagén-fogyasztás, jól megválasztott, garantált minőségű termékkel.

A kismamák is szedhetnek kollagént

Vizsgálat is igazolja, hogy a terhesség alatti és a szülést követő hetekben történő kollagénpótlás eredményesen javítja az anya szervezetének fehérjeszintjét és elősegíti a szüléshez köthető sebek/hegek gyógyulását. Hangsúlyozandó, hogy a terhesség alatti kollagénpótlás, ha azt megfelelő minőségű termékkel teszi a kismama, biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyul. Nyugodtan élhetnek tehát a kismamák és anyukák a kollagénpótlás lehetőségével. Kollagénpótlással ugyanis látványos javulást lehet elérni a bőr és a haj egészségében, (sz)épségében, a hegek kezelésében (1,2,6-8).

 

Forrás

(1) Wang H. A review of the effects of collagen treatment in clinical studies. Polymers 2021;13:3668.

(2) Campos LD et al. Collagen supplementation in skin and orthopedic diseases: A review of the literature. Heliyon. 2023;9(4):e14961.

(3) Naomi R et al. Current Insights into Collagen Type I. Polymers (Basel). 2021;13:2642.

(4) Zhao C et al. Structure of Collagen. Methods Mol Biol. 2021;2347:17-25.

(5) Wu M et al. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2021 Sep 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.

(6) Shekhter AB et al. Medical Applications of Collagen and Collagen-Based Materials. Curr Med Chem. 2019;26:506-516.

(7) Sionkowska A et al. Collagen Based Materials in Cosmetic Applications: A Review. Materials (Basel). 2020;13:4217.

(8) Baginski L et al. Response to Hydrolysed Collagen Protein Supplementation in a Cohort of Pregnant and Postpartum Women. J Preg Child Health 3: 275.