Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Természetes immunerősítők, melyek csökkenthetik a „citokin vihart”

Természetes immunerősítők, melyek csökkenthetik a „citokin vihart”

A COVID-19 vírus gyors terjedése és a nagyszámú megbetegedések miatt rendkívül nagy szerepet játszanak a biztonságos, elérhető és költséghatékony az immunrendszert támogató készítmények. Ezért tehát a koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, nyomelemek és gyógynövények, amik erősíthetik az immunrendszer védő funkcióit és csökkenthetik a gyulladásos citokinek szintjét. Idősebb korban és túlsúlyos egyéneknél (BMI ≥30) COVID-19 megbetegség súlyosabb lefolyásában feltehetőleg gyulladásos citokinek robbanásszerű felszabadulása a szervezetben („citokin vihar”) okozza súlyos tüdőgyulladást, több szervi elégtelenséget és végül halált1. A természetes immunerősítő készítmények hozzájárulhatnak a fertőzés megelőzéséhez és enyhíthetik a betegség lefolyását.

 

A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit azoktól az oxidatív károsodásoktól, amiket az immunsejtek által termelt, a kórokozók elölése céljából előállított szabad gyökök jelentenek. Továbbá a kollagén szintézis elősegítésével támogatja a bőr és nyálkahártya védőfunkcióját is3. Lényeges, hogy rendszeresen, napi gyakorisággal kerüljön a szervezetbe C-vitamin, ugyanis a szervezetünk nem képes előállítani. A napi legalább 250 mg-os C-vitamin-adagolás felnőtteknél képes biztosítani a megfelelő szérum C-vitamin szintet szervezetünkben és kb. 10 %-kal csökkentheti a nátha előfordulásának a gyakoriságát 3.

·       50 COVID-19 fertőzött betegnek javult az állapota és gyorsabban gyógyultak C-vitamin bevitel után 4

·     A C-vitamin csökkenti a vírus által generált úgynevezett „citokin vihart” azáltal, hogy csökkenti a gyulladást okozó citokinok szintjét és elősegíti az antivirális citokinek termelődését 5,6

A D-vitamin segíti az immunrendszer működését: amikor bejut a sejtbe a megfelelő receptorhoz kapcsolódva a sejtmagban elindítja a különböző antimikrobiális fehérjék (defensin és katelicidin) termelődését és így képes aktiválni a szerzett és veleszületett immunrendszer sejtjeit a szervezetünkben7. A D-vitaminnal kapcsolatos vizsgálatok igazolták, hogy különféle légúti fertőzések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében, kezelésében nagy szerepet játszik8. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) már 2009-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony szervezetbeni D-vitamin-szint (20 ng/ml alatt) a nátha és az influenza fokozott rizikójával köthető egybe9. Azóta számos vizsgálatot végeztek, melyek rávilágítottak arra, hogy a D-vitamin-pótlás jelentősebb szerepet tölthet be a szervezet immunegyensúlyának a megtartásában és a COVID-19 vírusfertőzés megelőzésében7. A rendszeres D-vitamin pótlás (3000-4000 NE/nap) akár 42 %-kal csökkentheti a légúti fertőzések előfordulási gyakoriságát10.

·       Az utóbbi egy év tapasztalataiból látható, hogy a D-vitamin-pótlása és a megfelelő D-vitamin-ellátottság a COVID-19 megbetegedéssel szemben is immunerősítő hatású11,7,5,6

A keleti országokban évezredek óta használják a gyógyító gombákat a kedvező élettani hatásuk miatt. Bizonyos gombák sejtfalában lévő poliszacharidokról, az ún. béta-glükánokról, kimutatták, hogy több ponton avatkoznak be serkentőleg az immunrendszer működésébe: csökkentik az oxidatív stresszt és fokozzák a kórokozókat bekebelező immunsejtek (makrofágok) működését123 Immunmoduláns hatását továbbiakban a természetes ölősejtek (Natural Killer) aktiválásán keresztül fejti ki, de támogatja a T-helper és B-sejteket is, melyek a szerzett immunitás sejtjei14 Látható, hogy a béta-glükán erős immunstimuláns hatású anyag, aminek az egyik leghatékonyabb formája az élesztőből (Saccharomyces cerevisae) nyerhető ki2.

·       A béta-glükán segít megelőzni a COVID-19 vírusfertőzés következtében fellépő tüdőgyulladást, ugyanis a gyulladásos faktorok csökkentésével védi a tüdő sejtjeit16

·       Egyes kutatások kimutatták, hogy C-és D-vitaminnal illetve polifenolokkal együtt alkalmazva szinergikus hatás érvényesül a természetes védekező képesség  támogatásában2

Az olajfa (Olea europaea) bogyója és levelének kivonata az ókor óta ismert gyógynövény, melyet számos megbetegedés ellen is használtak. Napjainkban is a mediterrán étrend fő összetevője, egészségre gyakorolt számos pozitív hatása (pl.: antidiabetikus, kardiprotektív, gyulladáscsökkentő) bizonyított17. Leveléből izolálták az egyik fő hatóanyagát az oleuropein, melynek kimutatták antivirális és antibakteriális hatását is17. Olaszország déli részén, ahol olajfa ligetek találhatók kevesebben haláloztak el COVID-19 fertőzésben, mint az ország északi részén 18.  

·       Az olajfalevél és a béta-glükán támogatják a szervezet természetes védekező képességét és erősítik a természetes immunitást

 A kasvirág vagy Echinacea kivonatai a legismertebb növényi immunerősítők, főként a vírusos megbetegedések legyőzésében (pl.: influenza), hiszen több vizsgálat igazolja, hogy az Echinacea hatóanyagai vírusölő hatásúak19. Akár felére csökkenthetik a felső légúti megbetegedések kialakulásának a rizikóját. Immunerősítő hatását elsősorban a falósejtek aktiválásán keresztül, a betegség legyőzésének az esélyét erős gyulladáscsökkentő hatása révén éri el. Jelátvivő molekulák aktiválásval felgyorsítja az immunválaszt vírusos fertőzés esetén20

·       COVID-19 fertőzés okozta „citokin vihar” és tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség kialakulása és súlyossága feltehetően csökkenthető kasvirág kivonattal 21

A cink az emberi szerevezetben esszenciális szerepet tölt be a természetes szöveti gátak (barrierek) megőrzéséhez, mint például a nyálkahártya felszíne és a légzőszervek hámsejtjei, ezáltal megakadályozva a kórokozók bejutását22. Továbbá elengedhetetlen az immunrendszerünk normál fejlődéséhez és működéséhez. Megállapították, hogy a 60-65 év fölöttiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem, tehát a szerevezetükben fellépő cinkhiány valószínűleg hozzáadható a COVID-19 fertőzésre hajlamosító tényezőkhöz. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő csökkentő hatása hozzájárulhat az említett „citokin vihar” elkerüléséhez 20.

·       A cink képes volt gátolni a SARS-koronavírus és arterivirus szaporodását és  receptorokhoz való kötődését 22

Azon túl, hogy a szelén a haj, a bőr és a körmök egészségéért felelős nyomelem, tehát egyfajta „szépségvitamin”, a szelén erősíti az immunrendszert. A jól felszívódó szerves kötésű szelén elengedhetetlen az immunsejtek kiegyensúlyozott működéséhez és úgynevezett éréséhez, hogy még hatékonyabbak legyenek. A szervezetben fehérjékhez kötődve, szelenoproteinekben található, melynek több funkciójuk is van, például bizonyos immunsejtek termelődésének szabályozása is 23.

·       A szelén hiányos egyéneknél nagyobb az COVID-19 vírusfertőződés veszélye és súlyosabb a betegség lefolyása, csökkenti a vírusfertőzés által okozott érfalgyulladást  24

·       Valószínűsítható, hogy nagy dózisú szelén fogyasztását követően illékony szelén tartalmú vegyület (dimetil-szelenid) választódik ki a tüdőbe, mely megakadályozhatja a COVID-19 vírus fertőzés kialakulását24

A legújabb kutatások rámutatnak arra is, hogy a megfelelő immunerősítő kombinációk sokkal hatékonyabbak, mint a külön-külön alkalmazott hatóanyagok. A vírusfertőzés megelőzésében jelentős szerepet játszik az erős, ellenálló és ütőképes immunrendszer. Meg kell tehát erősíteni a szervezet ellenálló-képességét!

Tudományos Hivatkozások

1.        Moreno Fernández-Ayala, D. J., Navas, P. & López-Lluch, G. Age-related mitochondrial dysfunction as a key factor in COVID-19 disease. Exp. Gerontol. 142, (2020).

2.        Jawhara, S. How to boost the immune defence prior to respiratory virus infections with the special focus on coronavirus infections. Gut Pathog. 12, 1–6 (2020).

3.        Simonson, W. Vitamin C and coronavirus. Geriatr. Nurs. (Minneap). 41, 331–332 (2020).

4.        Cheng, R. Z. Can early and high intravenous dose of vitamin C prevent and treat coronavirus disease 2019 (COVID-19)? Med. Drug Discov. 5, 100028 (2020).

5.        Bae, M. & Kim, H. Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules 25, 1–12 (2020).

6.        Shakoor, H. et al. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas 143, 1–9 (2021).

7.        Mohan, M., Cherian, J. J. & Sharma, A. Exploring links between Vitamin D deficiency and covid-19. PLoS Pathog. 16, 1–6 (2020).

8.        Martineau, A. R. et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ 356, (2017).

9.        Low Vitamin D Levels Associated with Colds and Flu | National Institutes of Health (NIH). https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/low-vitamin-d-levels-associated-colds-flu.

10.      Camargo, C. A. et al. Effect of monthly high-dose Vitamin D supplementation on acute respiratory infections in older adults: A randomized controlled trial. Clin. Infect. Dis. 71, 311–317 (2020).

11.      Bilezikian, J. P., Bikle, D., Hewison, M., Lazaretti-castro, M. & Formenti, A. M. Vitamin D and COVID-19. 133–147.

12.      Effects of beta-glucans on the immune system - PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17895634/.

13.      Chan, G. C. F., Chan, W. K. & Sze, D. M. Y. The effects of beta-glucan on human immune and cancer cells. Journal of hematology & oncology vol. 2 25 (2009).

14.      Cao, P. et al. The important role of polysaccharides from a traditional Chinese medicine-Lung Cleansing and Detoxifying Decoction against the COVID-19 pandemic. Carbohydr. Polym. 240, 116346 (2020).

15.      Barbosa, J. R. & de Carvalho Junior, R. N. Polysaccharides obtained from natural edible sources and their role in modulating the immune system: Biologically active potential that can be exploited against COVID-19. Trends Food Sci. Technol. 108, 223–235 (2021).

16.      Murphy, E. J. et al. β-Glucan extracts from the same edible shiitake mushroom Lentinus edodes produce differential in-vitro immunomodulatory and pulmonary cytoprotective effects — Implications for coronavirus disease (COVID-19) immunotherapies. Sci. Total Environ. 732, 139330 (2020).

17.      Hashmi, M. A., Khan, A., Hanif, M., Farooq, U. & Perveen, S. Traditional uses, phytochemistry, and pharmacology of olea europaea (olive). Evidence-based Complementary and Alternative Medicine vol. 2015 (2015).

18.      Roviello, V. & Roviello, G. N. Lower COVID-19 mortality in Italian forested areas suggests immunoprotection by Mediterranean plants. Environ. Chem. Lett. 2003, (2020).

19.      Keflie, T. S. & Biesalski, H. K. Micronutrients and Bioactive Substances: Their Potential Roles in Combating COVID-19. Nutrition 84, 111103 (2020).

20.      Han, B. & Hoang, B. X. Opinions on the current pandemic of COVID-19: Use functional food to boost our immune functions. J. Infect. Public Health 13, 1811–1817 (2020).

21.      Aucoin, M. et al. The effect of Echinacea spp. on the prevention or treatment of COVID-19 and other respiratory tract infections in humans: A rapid review. Adv. Integr. Med. 7, 203–217 (2020).

22.      Wessels, I., Rolles, B. & Rink, L. The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front. Immunol. 11, 1–11 (2020).

23.      Zhang, J., Saad, R., Taylor, E. W. & Rayman, M. P. Selenium and selenoproteins in viral infection with potential relevance to COVID-19. Redox Biol. 37, 101715 (2020).

24.      Hiffler, L. & Rakotoambinina, B. Selenium and RNA Virus Interactions: Potential Implications for SARS-CoV-2 Infection (COVID-19). Front. Nutr. 7, 1–10 (2020).