Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Ez már erektilis zavar vagy csak pillanatnyi „hiba”?

Ez már erektilis zavar vagy csak pillanatnyi „hiba”?

Ha a szexuális vágyat követően nem alakul ki, vagy nem megfelelő erősségű a hímvessző merevedése, vagy a létrejött merevedés nem tart kellő ideig, és ez az állapot legalább 3 hónapja fennáll, illetve visszatérően jelentkezik, erektilis zavar áll fenn. Kiemelendő, hogy az átmeneti vagy eseti „sikertelenségek” még nem jelentenek automatikusan erektilis diszfunkciót [1,2]. 

Az erektilis diszfunkció nem jelent egyet az impotenciával. Az impotencia a merevedési zavarok legsúlyosabb formája, és impotencia esetén semmilyen körülmények között nem tapasztal a férfi merevedést [2].

Merevedési zavarok – az okot vagy a következményt érdemes kezelni? 

Az a férfi, aki azzal álltatja magát, hogy ő mindig is „keményen áll a dolgokhoz”, az téved. A felmérések azt mutatják, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak 52 %-a számol be élete során valamilyen szinten fellépő merevedési zavarról, szakszóval erektilis diszfunkcióról. Hazai, a Semmelweis Egyetem weboldalán is közzétett adatok alapján a merevedési zavar Magyarországon kb. félmillió férfit érint [1].

 

Kiknél alakul ki merevedési zavar, és miért?

Elmondható, hogy a megfelelő merevedés kialakulásához

·       ép érrendszer,

·       normális hormonháztartás,

·       ép beidegzés és

·       egészséges psziché szükséges.

Bármelyik komponens elégtelensége esetén kialakulhat a hímvessző merevedésének zavara [1].

„Zavar” tehát nagyon könnyen keletkezhet.

Gyakori, hogy keringési probléma, cukorbetegség vagy szívbetegség jelez erektilis problémák formájában. Nem szabad tehát félvállról venni a férfiasság  – és egyben az egész szervezet – jelzéseit!

Megeshet, hogy miközben az illető a férfiasságán esett csorbával van elfoglalva, a „háttérben” cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegség van kifejlődőben, netán már egyre súlyosbodó fázisban.

Ezt támasztják alá a statisztikák is: a magas vérnyomásos betegeknél 44,3 %-os, a cukorbetegeknél 60 %-os, az urológiai betegeknél pedig 50 %-os a merevedési zavarok előfordulási gyakorisága [2].

Az erektilis zavar ugyanazon tőről fakad, mint a szív- és érrendszeri betegség vagy a cukorbetegség

Mondhatjuk azt, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a merevedési zavarok kéz a kézben járnak. Akiknél magas a rizikója a cukorbetegség vagy a keringési zavar kialakulásának, mert például dohányzik, elhízott, mozgásszegény életmódot folytat, egészségtelenül táplálkozik, stresszel stb., annál emelkedik a merevedési zavarok rizikója is és felmerül különböző potencianövelő készítmény használata is.

A tyúk vagy a tojás problémaköre: a pszichés problémák vagy a szervi bajok az elsők?

Korábban úgy vélték, hogy a merevedési zavar az esetek túlnyomó többségében pszichés ok(ok)ra vezethető vissza. Úgy gondolták, hogy a pszichés zavarok (gátlásosság, kisebbrendűségi érzés stb.) okoznak szervi bajt. Ma már ezt cáfolni tudjuk. Sőt, mindez fordítva van: először jelentkeznek a szervi panaszok, és azt követhetik a pszichés problémák [3].

Adott tehát egy keringési vagy vércukorproblémákkal, esetleg urológiai kórképpel rendelkező férfi, akinél az előbbi bajokat tetézendő megjelenik az erektilis zavar is. A pszichés gondok jellemzően csak később kezdődnek, akkor amikor az ágyban megélt sok sikertelenség szorongást vagy akár depressziót eredményez. Mindez elindíthat egy ördögi kört: minél inkább szorong a merevedési zavarokkal küzdő férfi, annál kisebb esélye lesz egy „egészséges” merevedésre.

 

Hol avatkozhatunk be a merevedési zavar ördögi körébe?

Biztos, hogy a magas vérnyomás által igénybe vett, vagy a magas vércukorszint által károsított ereket kell erekciót produkáló tágulatra bírni? Nem lenne logikusabb a háttérben meghúzódó okokat kezelni?

Okos megoldásnak tűnik a keringési zavarok, illetve a zsír- és cukorháztartás problémáinak a rendezése, az erek karban tartása, és azok után talán „magától is javulhat” a helyzet a merevedési fronton.

Kezeljük a merevedési zavarok okait is!

A természetes megoldások hívei számára javasolt olyan merevedést elősegítő készítmények használata, amik az erekció elősegítése mellett a háttérben meghúzódó okok kezeléséhez is hozzájárulhatnak.

Érdemes olyan kezelési lehetőségekkel élni, amik nem csupán a pár perces merevedés biztosítására fókuszálnak, de hosszú távú támogatást is nyújthatnak az erektilis probléma OKI kezelésében [4-7].

Hogyan érhető el ez a fajta kettős hatás?

Elsősorban olyan vitaminokra, nyomelemekre vagy gyógynövény eredetű összetevőkre lehet szükség, amik hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer vagy a cukorháztartás egészségéhez is. Az ERENOX® FÉRFIAKNAK KAPSZULA egy kombinációs készítmény, mely az egész férfi nemi szervrendszerre hat és csökkenti a pszichés stresszt 7 összetevővel.  Koreai ginzenget, sáfrányt és az erek védelméért szőlő és gránátalma kivonatokat tartalmaz, továbbá jól felszívódód szerves cink és szelén ásványi anyagokat és E-vitamint tartalmaz.

-        A ginzengnél a merevedést közvetlenül támogató hatás mellett vércukorszint-csökkentő hatást mutattak ki. Ilyen módon a ginzeng nem csak az erekció megvalósítását segítheti, de hosszú távon, a vércukorszint optimalizálása révén, az erek állapotára, és közvetetten az erekcióra is előnyös hatással lehet. Ez lényeges, mert a vércukorszint karban tartása az erek egészségének és az egészséges erekciónak feltétele [4,5]. 

-        A gránátalma nem csak a spermiumok számára hat kedvezően, de vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ez lényeges, mert a vérnyomás karban tartása az egészséges vérkeringés és az egészséges erekció feltétele [6,7].

-        Az antioxidáns hatású szerek, köztük a szelén, a cink, az E-vitamin vagy a szőlőmagkivonat érvédő hatásúak, így kedvező hatást fejtenek ki a keringési rendszerre. Ez lényeges, mert azok a mikrotápanyagok, amik az erek egészségét támogatják, egyben az egészséges erekció elérését is segítik [4]. 

 

Forrás

[1] https://semmelweis.hu/urologia/2016/09/05/ferfi-szexualis-zavarok/, utolsó elérés 2023.02.26.

[2] Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A férfiak merevedési zavarairól, potenciazavarokról, erektilis diszfunkcióról (ED)

[3] 20 Jahre Viagra https://www.pharmazeutische-zeitung.de/ein-quantensprung-in-der-sexualmedizin/; utolsó elérés 2023.02.26.

[4] https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits#improves-erectile-dysfunction; utolsó elérés 2023.02.26.

[5] Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019;24(24):4501.

[6] Banihani S, Swedan S, Alguraan Z. Pomegranate and type 2 diabetes. Nutr Res. 2013;33(5):341-348.

[7] Leiva KP, Rubio J, Peralta F, Gonzales GF. Effect of Punica granatum (pomegranate) on sperm production in male rats treated with lead acetate. Toxicol Mech Methods. 2011;21(6):495-502.