Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Dr. Pápay Zsófia

Amióta eszemet tudom gyógyszerész akartam lenni. Édesanyám gyógyszertárvezetőként dolgozott a családi patikánkban és én imádtam a „gyógyszertár illatot" a ruháján amikor hazajött. Középiskolás koromban a biológia és a kémia érdekelt leginkább, de szerettem a történelmet és az irodalmat. Megfordult a fejemben, hogy irodalomtörténész legyek, de végül a gyógyszerészet mellett döntöttem. Én is a Magyarország legjobb egyetemére, Semmelweis Egyetemre akartam járni, mint anyukám, akire felnéztem és példaképként tekintettem rá, nagyszüleim is támogattak a döntésben.

Miután felvettek, az egyetemi diákévek következtek, nyáron a családi patikánkban dolgoztam. Az alapozó tárgyak nehézségei után a szakmai tárgyakat nagyon érdekesnek találtam. A gyógynövények különösen érdekeltek, ezért Tudományos Diákköri munkára jelentkeztem az ELTE Növényszervezettani tanszékére. Fő kutatási témám a petrezselyem volt, ugyanis ez a növény egy értékes daganatellenes hatóanyagot- apigenin- tartalmaz nagy mennyiségben. A kísérletek során jött az az ötletem, hogy a növényi kivonatot valamilyen jól fogyasztható formában kellene alkalmazni, hogy a terápiás dózist el lehessen érni a szervezetben illetve a könnyebb bevétel szempontjából. Ezért a szakdolgozatomat a Gyógyszerészeti Intézetben írtam, ún. multipartikuláris gyógyszerformák témakörben, kombinálva a témát a gyógynövény kivonattal. Ekkor vette kezdetét az elköteleződésem a Gyógyszertechnológia iránt. A sikeres szakdolgozat védés után a bíráló professzor meghívott, hogy folytassam a kutatómunkát PhD hallgatóként az Intézetben. Nagy dilemma volt számomra, hogy a családi patikában folytassam teljes állásban a munkát vagy belevágjak az akadémiai hivatásba. Anyukám bíztatására az utóbbi mellett döntöttem.

Lelkesen vetettem bele magam a kutatómunkába, miközben megtanultam az oktatási feladatokat is. Kutatásom témája a bioaktív növényi hatóanyagok innovatív készítménybe történő formulálása volt. Kutatómunkám során mindig kerestem a szakmai együttműködési lehetőségeket. Campus Hungary ösztöndíjprogram keretében tudományos munkát végeztem Ljubljanai Egyetemen, Szlovéniában. Ezt követően 4 hónapot töltöttem University Collage London kutató laboratóriumában, ahol egy professzor témavezetése alatt dolgoztam és több közös tudományos publikáció született. Számos hazai és külföldi tudományos konferencián vettem részt tudományos poszterrel vagy előadással, többször nyertem szakmai díjakat elismerésül. 2017-ben védtem meg a Doktori disszertációmat és elnyertem a Nemzeti Kiválósági Pályázat, Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói ösztöndíját is.

Egyetemi adjunktusként oktatással kapcsolatos feladatok ellátásában veszek részt, mind gyógyszerészhallgatók számára magyar és angol nyelven, mind szakmai felnőtt továbbképzésekben. Szeretem az oktatást és szenvedélyem a kutatás, tudományos publikációk írása. Szerencsésnek érzem magam, hogy a gyógyszerészet több területén is tapasztalatot szerezhettem. A közforgalmú patikai munka során számos termékkel találkoztam, melyek főként külföldi gyártók termékei.

Rájöttem, hogy gyógyszerészként eszköz van a kezemben, hogy szaktudásommal segíthessek az embereknek az egészséges, kiegyensúlyozott élet elérésében és a betegségek megelőzésében. Ezért elhatároztam, hogy olyan minőségi termékeket hozok létre, melyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, minimális segédanyag hozzáadásával. Hazai gyártó üzememmel célom erősíteni a magyar étrend-kiegészítő gyártók közösségét, termékeimmel a biztonságos étrend-kiegészítő fogyasztást támogatva.