Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Természetes potencianövelők: Sáfrány bibe

Természetes potencianövelők: Sáfrány bibe

Miért lehet hatékonyabb a rendszeresen szedett gyógynövény kapszula a potencianövelésre, mint az esemény előtti? Jelen cikksorozatunkban megpróbáljuk összegyűjteni a férfi reprodukciós szervrendszerre gyakorolt napjainkban ismeret hatékony gyógynövényeket, azok hatóanyagait és hatásmechanizmusait, melyek segítséget jelenthetnek potenciafokozás, erekciós zavarok, férfi meddőség, alacsony libidó és alacsony szexuális teljesítmény esetén. Ez a cikkünk a sáfrány bibét (Crocus sativus L. ) veszi nagyító alá.  

A Crocus sativus L. (jóféle sáfrány, Nősziromfélék családja) virág szárított háromágú bibéje a világ legdrágább fűszere és az egyik legtöbbet vizsgált funkcionális étele.1 Nem szabad összekeverni a sáfrányos szeklicével, a kerti pórsáfránnyal (Carthamus tinctorius), mely az Őszirózsafélék családjába tartozik!

Sáfrány bibe - a világ legdrágább gyógyhatású fűszere! 

 

A jóféle sáfrány bibéjét elsősorban az ételkészítés során használják, mert az ételek színéhez és aromájához járul hozzá, ősi gyógynövényként is ismert. Az évszázadok során számos jótékony hatását fedezték fel az emberi szervezetre. Az elmúlt évszázadokban elsősorban például afrodiziákumként, fájdalomcsillapítóként és nyugtatóként használták, melyet Avicenna a híres polihisztor orvos is leírt időszámításunk előtt 450 körül.2  

 

Napjainkban az Amerikai és az Európai Gyógyszerkönyvekben is gyógynövényként szerepel. Főként olyan krónikus megbetegedések megelőzésében javasolják, mint a szív- és érrendszeri károsodások, agyi öregedés, elhízás, cukorbetegség és daganatok kialakulása.  

A sáfrány kivonatok a megfelelő dózisban alkalmazva a meghatározott terápiás célra kiváló hatékonyságúak lehetnek

A sáfrány bibe több, mint 150 összetevőt tartalmaz, melyek közül 40-50 anyagot azonosítottak. Fő hatóanyagai apokarotinoidok (a krocin, a szafranal és a pikrocin), melyek a szín és az aroma kialakítása mellett bizonyítottan terápiás hatással is bírnak. A krocin fűszer színéhez, a pikrocin és a szafranal főként az aromájához járulnak hozzá.Ezen kívül kiemelkedő módon flavonoidokat és vitaminokat tartalmaz, például thiamint (B1 vitamin) és riboflavint (B2 vitamin) tartalmaz.

Számos új kutatás foglalkozik a sáfrány bioaktivitásának és hatásmechanizmusának pontos felderítésével, de még sok a kérdőjel. Feltehetően számos jelátviteli utat befolyásol sejtben és antioxidáns hatóanyagai elősegítik egymás hatását (szinergista hatás).3

 Egy fűszer afrodiziákum is lehet?

 

Több klinikai vizsgálatot is végeztek a sáfrány bibe férfi erekciós problémákra gyakorolt hatására. Shamsa és munkatársai 20, 26-62 éves kor közötti férfit vizsgált akik potencia zavarban szenvedtek. A betegek 10 napig kaptak sáfrány tartalmú tablettát, amit minden nap bevettek. Az eredményeket IIEF (International Index of Erectile Function: Merevedési Minőségi Mutatója) teszttel és erekciós vizsgálattal mérték. Az eredmények kimutatták, hogy a sáfránnyal kezelt férfiak esetében javult az erekció minősége és a férfiak jobban teljesítettek az IIEF teszten is.4

 

Egy másik vizsgálatban sáfrány tartalmú gélt alkalmaztak külsőleges kezelésre 50 cukorbeteg merevedési zavarral küzdő férfiakon. A kontroll csoport tagjai sáfrány hatóanyag nélküli gélt kapott (placebo). Az eredményeket egy hónap után vizsgálták IIEF teszttel, melyből kiderült, hogy a sáfrány tartalmú gél hatékonyabbnak bizonyult, mint a placebo, tehát a sáfrány jótékony hatása a merevedési zavarra kimutatható volt.5

 

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy sáfrány jótékony hatású a merevedési zavarra és a spermiumokra

 

Nem csupán az merevedési zavarra, de a meddőségre is megoldást nyújthat a sáfrány. Egy klinikai vizsgálatban 52 nem dohányzó meddő férfit kezeltek sáfránnyal 3 hónapig. Hetente háromszor kaptak 50 mg sáfrányt, a bizonyítékul szolgáló spermavizsgálatot a tanulmány előtt és után is elvégezték. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy a normál spermiumok száma és mozgása is növekedett. Mindezt a sáfrányban található a karotinoid származékok jelentős antioxidáns hatásának tulajdonították. 6

 

 Depresszióban szenvedő és antidepresszánst szedő férfiak potenciáját is javította a sáfrány

Egy 4 hétig tartó klinikai kutatásban 30 mg sáfrányt kapott antidepresszáns szedése mellett a vizsgálatban részt vett 36 férfi. A sáfrány hatását IIEF teszt kitöltésével követték nyomon a második és negyedik hétben. A placebot kapó kontroll csoporthoz képest szignifikánsan javult az erekció és kielégítőbb volt a szexuális együttlét a sáfrányt szedő férfiaknál. 7

Viagra és a sáfrány kivonat?

Állatkísérletekben és humán randomizált klinikai vizsgálatban is tesztelték a sáfrány hatását a szildenafilhoz képest.  Bebizonyították, hogy a sáfrányban a szildenafilhoz hasonló hatásmechanizmussal működő hatóanyag feltehetően a krocinból átalakuló krocetin, mely képes megemelni a nitrogén-monoxid szintet a vérben, ami a pénisz simaizmainak ellazulását okozza ezáltal segítve az erekciót.8, 9

Még a prosztata rák megelőzésében is szerepet játszhat?

A prosztata rák általában lassan kialakuló, de rendkívül gyakori előfordulású elváltozás férfiaknál. Mivel gyakran tünet mentes, ezért fontos a megelőzés és a korai felismerés nagy szerepet játszik a terápiában. D’Alessandro kutatócsoportja öt féle prosztata tumor sejtvonalon vizsgálta a sáfrány kivonat hatását. A sáfrány kivonat képes volt gátolni idő és koncentráció függő módon a rossz indulatú daganatsejtek szaporodását. Egy másik kutatócsoport bebizonyította, hogy több jelátviteli mechanizmuson keresztül csökkentette a gyulladásos faktorokat és megállította agresszív a prosztata daganatsejtek szaporodását. Ez a felfedezés nagy jelentőségű a megelőzésben és a terápiában is.10,11

Konklúzió

A sáfrány bibe kivonat egy kiemelkedően különleges gyógynövényünk, napjainkban is intenzíven vizsgálják e növény hatóanyagait és pontos hatásmechanizmusait. Számos jótékony hatása közül kiemelkedik a merevedési zavarra gyakorolt hatása, melyet több klinikai kutatás is bizonyított.

 

Irodalmi háttér

1 StefaniaCesa: Saffron - Use of saffron as a functional food and saffron nutraceuticals. Pages 241-273. (2021)

2 Marjan Nassiri-Asl et al. Avicenna’s (Ibn Sina) the Canon of Medicine and Saffron (Crocus sativus): A Review. Phytother. Res. 27: 475–483 (2013)

3 Prof Dr Ali Esmail Al-Snafi et al: The pharmacology of Crocus sativus- A review. IOSR Journal Of Pharmacy: PP. 08-38 (2016)

4 OmidRajabi et al: Evaluation of Crocus sativus L. (saffron) on male erectile dysfunction: A pilot study Phytomedicine, 690–693 (2009)

5 Ali Shamsa et al: Effects of a Topical Saffron (Crocus sativus L) Gel on Erectile Dysfunction in Diabetics: A Randomized, Parallel-Group, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Journal of EvidenceBased Complemetary  Alternative Medicine 20(4) (2015)

6 Soudabeh Givrad et al: Effect of Saffron on Semen Parameters of Infertile Men. Urol J. 255-9. (2008)

7 Shahin Akhondzadeh et al. Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial Psychopharmacology (2012)

8 A. Sadeghib et al. The effect of saffron, Crocus sativus stigma, extract and its constituents, safranal and crocin on sexual behaviors in normal male rats. Phytomedicine 15, 491–495. (2008)

9 S. Safarinejad et al. An open label, randomized, fixed-dose, crossover study comparing efficacy and safety of sildenafil citrate and saffron (Crocus sativus Linn.) for treating erectile dysfunction in men naıve to treatment International Journal of Impotence Research 22, 240–250 (2010)

10 Prasan R. Bhandari et al. Crocus sativus L. (saffron) for cancer chemoprevention: A mini review. Journal of Traditional and Complementary Medicine 5, 81e87 (2015)

11 Tahar Kahn et al. Mechanism behind the anti-tumour potential of saffron (Crocus sativus L.): The molecular perspective. Critical Reviews in Oncology/Hematology. 115, 27-35 (2017)