Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mit érdemes tudni a kollagénről?

Mit érdemes tudni a kollagénről?

Erősítheti a hajat, fiatalíthatja a bőrt és javíthatja az ízületi funkciót? Igen, de kollagén és kollagén között azonban különbség van! Miközben a kollagénnek 28 fajtája ismert, addig az emberi szervezetben található kollagén 90 %-a úgynevezett I-es típusú kollagén.

 

A kollagén egy fehérje, ami széles körben előfordul az állatvilágban és az emberi szervezetben. A kötőszövetek, a bőr, az ízületek és az ízületi szalagok felépítése elképzelhetetlen kollagén nélkül. Emellett, a szöveti regenerációs folyamatok, így például a fekélyek vagy az égési sebek gyógyulási folyamata is kollagént igényel. Mint minden fehérje, a kollagén is aminosavakból épül fel; sok glicin, prolin és hidroxiprolin fordul benne elő. Kollagén és kollagén között azonban különbség van! Miközben a kollagénnek 28 fajtája ismert, addig az emberi szervezetben található kollagén 90 %-a úgynevezett I-es típusú kollagén. (1,2).

Az életkor és az életmód is a kollagén termelődése ellen dolgozhat

Minél idősebb valaki, annál kevesebb kollagén termelődik a szervezetében, és a jelen lévő kollagén funkciója is romlik. Ennek a trendnek szemmel látható jelei is vannak: a bőr ráncosabbá válik. Nem véletlen, hogy a kozmetikai készítmények egyik kincset érő alapanyaga a kollagén (1-5). Emellett, az ízületek egyre gyakrabban kopnak és fájnak, a haj hullhat, és a felsorolás folytatható.

Nem csak az életkor, de a rossz szokások is rányomhatják a bélyegüket a szervezet kollagén-szintjére. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a napfény ultraibolya sugárzásának való jelentős mértékű kitettség, a cukrokban dús diéta vagy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása is negatívan hat a szervezet kollagén-termelésére (1-3).

A kollagén pótolható

A kollagén és annak építőkövei számos táplálékkal bevihetők a szervezetbe; a csirkebőr vagy a halbőr dúskálnak a kollagénben. Amennyiben táplálkozással nem jut be elég kollagén (építőkő) a szervezetbe, az étrend-kiegészítők kínálnak megoldást. A Dr. Pápay Natúr Kollagén 100% természetes, I-es típusú hidrolizált, minőségi Naticol® BPMG tengeri hal kollagént tartalmaz ízesítetlen italpor formában, adalékanyagok nélkül. A legjobb minőségű alapanyagokból, gyengéd enzimatikus folyamat segítségével jön létre az egyedülálló aminosav-profillal rendelkező I-es típusú kollagén. Klinikailag bizonyított legkisebb méretű peptidmolekulák (2000 Dalton) fokozott felszívódáson keresztül növelik a hatékonyságot. Könnyen, gyorsan oldódik, ízesítetlen, ezért bármibe beletehető: reggeli kávéba, gyümölcslébe, teába de akár a salátaöntetbe is :)

A kollagénpótlás kapcsán ügyelni kell arra, hogy a kollagén mellett C-vitamin is kerüljön a szervezetbe. Ugyanis, hiába állnak rendelkezésre a kollagént alkotó aminosavak, ha nincs jelen C-vitamin, ami a kollagén szervezetbeni (újra)előállításához szükséges. Érdemes tehát a fokozott kollagén-bevitel mellett C-vitaminban dúsan táplálkozni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani (3,4). A Dr. Pápay C+Antiox kapszula 1000 mg C-vitamin mellett olyan erős antioxidáns tulajdonságú növényi kivonatokat tartalmaz, mint a szőlő és a gránátalma. Ezek standardizált formában, garantált dózisban tartalmazzák a bőr megújításához és a kollagén szintézis elősegítéséhez szükséges hatóanyagokat!

Forrás

(1) Naomi R et al. Current Insights into Collagen Type I. Polymers (Basel). 2021;13:2642.

(2) Zhao C et al. Structure of Collagen. Methods Mol Biol. 2021;2347:17-25.

(3) Wu M et al. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2021 Sep 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.

(4) Shekhter AB et al. Medical Applications of Collagen and Collagen-Based Materials. Curr Med Chem. 2019;26:506-516.

(5) Sionkowska A et al. Collagen Based Materials in Cosmetic Applications: A Review. Materials (Basel). 2020;13:4217.