Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

7 hatékony immunerősítő kombinációja az egészségért

7 hatékony immunerősítő kombinációja az egészségért

Ki ne szeretné megelőzni a fertőzéseket, ki ne akarna a vírusos vagy bakteriális megbetegedésekből gyorsan felépülni? Ezeknek a kulcsa az erős, ellenálló és ütőképes immunrendszer. Meg kell tehát erősíteni a szervezet ellenálló-képességét! A legújabb kutatások rámutatnak arra is, hogy a megfelelő immunerősítő kombinációk sokkal hatékonyabbak, mint a külön-külön alkalmazott hatóanyagok. Megéri tehát okosan kombinálni!

 C-vitamin & D-vitamin

A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit azoktól az oxidatív károsodásoktól, amiket az immunsejtek által termelt, a kórokozók elölése céljából előállított szabad gyökök jelentenek. A D-vitaminnál vizsgálatok igazolják a különféle légúti fertőzések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében, kezelésében játszott szerepet [2]. Talán nem véletlen, hogy az influenza és a nátha elsősorban a napfényhiányos, D-vitamin-hiányos téli hónapokban a leggyakoribb [2,3]. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) már 2009-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony szervezetbeni D-vitamin-szint a nátha és az influenza fokozott rizikójával köthető egybe. Azóta számos vizsgálatot végeztek, amik rávilágítottak arra, hogy a D-vitamin-pótlás jelentősebb szerepet tölthet be a szervezet immunegyensúlyának a megtartásában, mint például a torna. A D-vitamin adagolása akár 42 %-kal csökkentheti a légúti fertőzések előfordulási gyakoriságát azoknál, akiknél a szervezet 25-hidroxi-D3-vitamin-szintje 25 ng/ml alatti (optimális esetben a szérumszint 30 ng/ml fölötti) [4]. Kiemelendő, hogy a légúti fertőzések megelőzése céljából a rendszeres (napi vagy heti) D-vitamin-bevitel (3000-4000 NE/nap) hatásosabbnak bizonyul, mint a nagy adagokban történő, de csupán havi egyszeri (100000-200000 NE/hó) adagolás [5].

TUDTAD?

 • Lényeges, hogy rendszeresen, napi gyakorisággal kerüljön a szervezetbe C-vitamin.

 • A napi legalább 200 mg-os C-vitamin-adagolás felnőtteknél kb. 10 %-kal csökkentheti a nátha előfordulásának a gyakoriságát [1].

 • A koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, amik erősíthetik az immunrendszer funkcióit és hozzájárulhatnak a fertőzések megelőzéséhez.

 • Úgy vélik, hogy a D-vitamin-pótlása, a megfelelő D-vitamin-ellátottság a CoVid-19 megbetegedéssel szemben is immunerősítő hatású  lehet [2].

 Béta-glükán

                                                                      

A keleti országokban évezredek óta ismert és kiaknázott a gyógyító gombák kedvező élettani hatása. Ezek hatásának kulcsai a gombák falában lévő poliszacharidok, elsősorban az ún. béta-glükán. Kimutatott, hogy a béta-glükánok több ponton avatkoznak be serkentőleg az immunrendszer működésébe, többek között fokozzák a kórokozókat bekebelező immunsejtek működését [6].

TUDTAD?

 • A béta-glükán erős immunstimuláns hatású anyag, aminek az egyik leghatékonyabb formája az élesztőből nyerhető ki [6].

 • Régebben, amikor még nem mosták meg a gyümölcsöket az emberek több béta-glükánt vittek be a szervezetükbe, mert a gyümölcs héján lévő mikroszkópikus gombák is tartalmaznak béta-glükánt.  

Olajfalevél kivonat (oleuropein)

A mediterrán diéta számos kedvező élettani hatása igazolt, akár az öregedési folyamatok visszaszorításáról, akár a szív- és érrendszer támogatásáról van szó. Az utóbbi időben többen foglalkoztak az olajfa leveléből kinyert oleuropein hatóanyaggal, amihez számos kedvező hatást kapcsoltak a friss kutatások. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, idegvédő és rákellenes funkció egyaránt megjelent a tudományos eredményekben [7].  

     

TUDTAD?

 • A pozitív hatások kiaknázása abban teljesedhet ki, hogy egyes vizsgálatok szerint az olajfa leveléből kinyert hatóanyagok és a béta-glükán forrásául szolgáló élesztőgombák egymás hatását fokozzák. Ezek alapján különösen előnyös lehet az élesztő alapú béta-glükán és az olajfa leveléből kinyert oleuropein együttes adagolása [8].

Echinacea kivonat

A kasvirág vagy Echinacea kivonatai a legismertebb növényi immunerősítők, legyen szó akár a nátha, akár az influenza legyőzéséről. Több vizsgálat igazolja, hogy az Echinacea tartalmi anyagai erősítik az immunrendszert, hatékonyabbá teszik a kórokozókkal szembeni harcot és fokozzák a betegség legyőzésének az esélyét [9].

     

TUDTAD?

 • Ha a leggyakoribb légúti megbetegedést, a náthát tekintjük, akkor az Echinacea kivonatai akár felére csökkenthetik a nátha kialakulásának a rizikóját, miközben másfél nappal rövidítik le a már kialakult panaszok fennállásának időtartamát [9].

Szerves szelén

Szelén nélkül nincs élet. Miközben vizsgálatok igazolják, hogy a szelén hatásos immunerősítő, a magyaroknál különösen magas a szelénhiány kockázata. Magyarország talaja és a hazai mezőgazdasági termékek ugyanis szelénben igencsak hiányosak.

Azon túl, hogy a szelén a haj, a bőr és a körmök egészségéért felelős nyomelem, tehát egyfajta „szépségvitamin”, a szelén erősíti az immunrendszert, hogy az hatásosan vehesse fel a harcot a különféle kórokozókkal, köztük a vírusokkal szemben. Úgy tűnik, hogy a szelénnel való megfelelő ellátottság az influenza legyőzésében is segíthet.

Kimutatták, hogy a gyenge immunrendszerű, betegségekre fogékony személyeknél, köztük például a HIV-fertőzötteknél vagy az idősotthonokban élőknél is előnyös a szelénpótlás [10].

TUDTAD?

 • A szelén szervezetbeni hasznosulása jelentősen magasabb, és a várható hatás kifejezettebb, ha nem szervetlen (pl. nátrium-szelenit), hanem szerves formában, például szelénes élesztő formájában jut be a szervezetbe a szelén [10-13].

 • Adott termék milligrammban vagy mikrogrammban kifejezett nyomelem-tartalma mellett tehát arra is érdemes tekintettel lenni, hogy milyen formában, milyen kötésben tartalmazza az adott készítmény a szóban forgó nyomelemet [10-13].

Szerves Cink

Elsősorban időskorúaknál tapasztalták, hogy a cinkhiány gyakran legyengült immunrendszerrel jár együtt, miközben megállapították azt is, hogy a 60-65 év fölöttiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cink-mennyiség feléhez sem. Az idősödő korosztályon túl, fokozott a cinkigénye a várandósoknak, a szoptató anyáknak, a vegetáriánusoknak, a műtéten átesőknek, valamint az autoimmun- és fertőző megbetegedésekben szenvedőknek [14-15].

TUDTAD?

 • Számos tanulmány vette górcső alá C-vitamin és a cink kombinációban történő alkalmazását. A hatóanyag-kettős kedvező hatásúnak bizonyult a nátha és a vele járó kellemetlen panaszok enyhítésében [14-15].

 • Nem mindegy, hogy milyen formában alkalmazzuk a cinket! A szerves cink-glükonátot nagyobb arányban képes a szervezet hasznosítani, mint a cink szervetlen sóit, így például a cink-szulfátot vagy cink-oxidot [11-13].   

Tudományos Hivatkozások:

  [1] https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/immunity; 2020. jún. 18.

  [2] https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/26/segitheti-e-a-d-vitamin-a-virusfertozesek-elleni-vedelmet/

  [3] National Institutes of Health. Low Vitamin D Levels Associated with Colds and Flu. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/low-vitamin-d-levels-associated-colds-flu;       2020. jún. 17.

  [4] Martineau AR et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 356:i6583. 2017.

  [5] Camargo CA et al. Effect of monthly high-dose vitamin D supplementation on acute respiratory infections in older adults: A randomized controlled trial. Clin. Infect. Dis. ciz801 2019.

  [6] Akramiené D. et al. Effects of ß-glucans on the immune system. Medicina. 43 (8) 2007.

  [7] Sun W. et al. Oleuropein, unexpected benefits! Oncotarget 8; 17409. 2017.

  [8] Jilani H. et al. Improved bioaccessibility and antioxidant capacity of olive leaf (Olea europea L.) polyphenols through biosorption on Saccaromyces cerevisiae. Ind. Crop. Prod. 84; 131-     138. 2016.

  [9] Echinacea: Benefits, Uses, Side Effects and Dosage. https://www.healthline.com/nutrition/echinacea; 2020. júl. 22.

  [10] Budai M. Mikor gondoljunk a szelén pótlására a táránál állva? Gyógyszerész Továbbképzés 12; A16-18. 2018.

  [11] Gibson RS. Trace element deficiencies in humans. Can Med Assoc J 1991; 145:231.

  [12] Trace metals and infectious diseases. Ed.: Nriagu JO, Skaar EP. MIT Press, Cambridge 2015

  [13] Fairweather-Tait S, Hurrell R. Bioavailabilty of minerals and trace elements. Nutr. Res. Rev. 9; 295-324. 1996.

  [14] Singh, M., Das, R.R. Zinc for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 6, Art No.: CD001364; 2013.

  [15] Maggini, S.Beveridge, S.Suter, M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. Journal of International Medical Research 40(1) 28-42. 2012.